söndag 16 januari 2011

Under spärren igen!

Ett flertal mätningar senaste månaderna har placerat kristdemokraterna under eller långt under 4%-spärren. Skulle detta bli valresultat så försvinner kristdemokraterna ur riksdagen och kanske också Alliansen förlorar regeringsmakten. Hur har det blivit så?
En anledning är naturligtvis att andra partier lyckats väl med att ta plats och presentera en politik som attraherar stora väljargrupper. Men det vore alldeles för enkelt att "skylla" på att andra är bättre, rimligare är att se över den egna politiken och organisationen och där hitta lösningar. I framtidsstrategigruppens rapport, http://www.kristdemokraterna.se/Rapporter/Framtidsgruppensrapport.aspx , finns många olika förslag och analyser.
Min bestämda uppfattning är att partiets framtid avgörs av hur medlemmarna väljer att hantera de kommande rådslagen. Vågar partiet ta ställning i avgörande framtidsfrågor utifrån partiets grundvärderingar eller väljer man att bli ett nischparti? Som tredje alternativ kan man också tänka sig att partiet väljer att vara en tyst och foglig lillebror i Alliansen!
Kan det vara så att all ekonomism till slut inte har svaren på människors alla frågor och behov?
Kan det vara så att den enskilde och familjen till slut inte bara vill ha ekonomi utan också en möjlighet att själv avgöra hur denna ekonomi ska användas?
Kan det vara så att frågan om miljö inte bara handlar om teknisk utveckling utan också ett eget ansvar att hushålla med de ändliga resurserna?
Kan det vara så att människor tröttnat på att polis och domstolar inte orkar med att beivra de så kallade "vardagsbrotten"?
Kan det vara så att kampen för alla människors lika, unika och okränkbara värde får konsekvenser både lokalt och globalt?
Kan det vara så att människor vill att hela Sverige ska få möjlighet att växa och utvecklas?
Kan det vara så att kristdemokraterna ska vara ett politiskt parti och bara det?
Kan olika falanger samsas i framtiden eller måste vissa antingen anpassa sig eller lämna?
Ja, det var bara en bråkdel av alla de frågor som vi kristdemokrater har att ta ställning till under våren. Blir svaren bra så kommer människor att se en tydlig, framåtriktad och stark politisk kraft som arbetar för människor och inte försvarar system eller stat. Blir svaren fel så kommer kristdemokraterna att försvinna som politisk kraft.
Någon kanske tycker att detta låter pessimistiskt men för mig är det precis tvärtom! Det är nu partiet har möjlighet att ta nya tag och skapa ett intresse för kristdemokratiska värderingar och praktisk politik.
MEN detta kan bara lyckas om alla vi som är "tokförälskade" i kristdemokraterna tar krafttag och utvecklar partiet.

1 kommentar:

  1. Anonym22/6/14

    Två partier ligger snudd på gränsen till fyra% spärren: Centern samt KD. Ett av partierna kommer sannolikt att få lämna riksdagen. I ärlighetens namn så har KD en grund att stå på. Den grunden saknar Centern. Tyvärr så saknar KD ,enligt min åsikt, en ekonomisk vision för Sverige. En vision som är ett krav som många svenska medborgare ställer på ett politiskt parti.

    SvaraRadera