måndag 17 januari 2011

Jakten inifrån!

Återigen kan man i dag läsa i Expressen att flera kristdemokrater inte hyser förtroende för partiledare Göran Hägglund. Om det vore partifolk i periferin skulle det väl vara en sak, men nu handlar det bland annat om två riksdagsledamöter, Tuve Skånberg och Mikael Oscarsson. Då måste man ställa sig frågan vad de vill istället! På den frågan blir det självklart inget tydligt svar, lite suddigt uttrycks från Tuve Skånberg "Han (Göran Hägglund) har fortfarande mycket att bevisa om han vill fortsätta att vara partiledare och för att återvinna förtroendet bland våra kärnväljare".
Detta är klassiskt "mullvadande", peka inte på vad som gjorts fel, peka inte på vad du vill istället utan uttryck bara ett svagt förtroende. Om det fanns mer av ryggrad skulle kritiken vara tydlig och förslagen på lösningar av partiets problem forsa fram - av detta synes inget!
I vårt arbete med Framtidsstrategigruppen gick vi igenom många av de undersökningar som gjorts gällande partiledarens förtroende. I samtliga undersökningar var Göran Hägglund ett så kallat "flöte", alltså mer populär än partiet! Så problemet kanske inte är partiledaren utan delar av politiken. Kan det också vara så, hemska tanke, att många av oss aktiva kristdemokrater har ett gemensamt ansvar för att förtroendet inte är högre!
Förhoppningen är att hela partiet under våren kommer att föra en intensiv diskussion om politikens innehåll och framtida inriktning och därefter fatta beslut på rikstinget i Umeå. Till dessa rådslag är självklart även nämnda riksdagsledamöter välkomna, ja, jag förväntar mig till och med ett starkt och aktivt deltagande! Det är under dessa rådslag som debatten om partiets framtid ska föras, inte som vaga krav på partiledarens avgång!

2 kommentarer:

  1. Anonym17/1/11

    Håller med! Tycker på samma sätt att nyinvalde riksdagsmannen Tuve Skånberg har en hel del att bevisa eftersom partiet opinionssiffror sjunkit dramatiskt efter att han kom in i riksdagen...

    Det enda jag sett av Tuve Skånberg i riksmedia är att kan sprider misstroende på detta sätt. Jag inte sett något i riksmedia från Tuve Skånberg som skulle kunna ge Kristdemokraterna en ordentlig skjuts i opinionen. Som en av mycket få Kd-riksdagsledamöter borde han själv ta sitt ansvar för Kd´s opinionsnedgång! Men icke...

    SvaraRadera
  2. Får man fråga från vilken sits det egentligen är som du kommer med detta? Du har röstats ut ur riksdagen av KD-väljarna i din valkrets genom personval (ett ganska rejält tilltag i Sverige som borde sända en stark signal) men ändå har du uppenbarligen någon sorts ledarskapsposition i partiet. Vem har bestämt detta? Är det verkligen medlemmarna?

    SvaraRadera