fredag 14 maj 2010

Omförsäkring - Att få en möjlighet till

I onsdag besökte jag tillsammans med mina tre övriga toppkandidater Försäkringskassan (FK) och Arbetsförmedlingen (AF) i Kristianstad. (vi träffades i FK:s lokaler, tack för kaffet!)
Vi ville få svar på hur det gått med den nya omförsäkringen. Hur har det blivit i verkligheten när människor gått från FK till AF. Vilka problem, vilka möjligheter, tillräckligt med resurser, vad mer kunde gjorts och göras?
Den som följt mediarapporteringen har bibringats uppfattningen att omförsäkringsreformen mest varit av ondo och människor har fått det sämre.
Så uppfattas inte verkligheten av dem som dagligen arbetar med frågan. Ungefär 7 av tio (70%)personer har efter tre månaders arbetslivsintroduktion hos AF kunnat antingen börja arbeta, studera eller gå in något av AF ordinarie program.
Det är fantastiska siffror, 7 av 10 får nu en ny möjlighet att förändra sitt liv, börja arbeta och tjäna mer pengar, studera för att kunna få ett annat arbete längre fram eller gå ett AF-program. Men kommer säkert någon att invända, hur går det med de 3 som inte kunde arbete eller studera? Jo, de återvänder till FK för fortsatt rehabilitering eller möjligen att de kan få en förtidspension om det inte återstår någon arbetsförmåga alls.
Finns det då inget som ska kritiseras?
Jo, en sak var samtliga närvarande överens om och det var att införande, lagstiftning, tillämpningsregler etc var inte på plats när reformen sjösattes, vilket var dåligt av beslutsfattarna. En annan sak som skulle kunna vara bättre är ersättningsfrågorna, alldeles för mycket energi har av den enskilde lagts på att bekymra sig för hur stor ersättningen skulle bli.
Utöver detta fick vi med oss påpekande av mer teknisk art som jag ska försöka föra vidare.
Men på det stora hela fungerar omförsäkringsreformen riktigt bra, framförallt för de enskilda människorna som nu fått nya och annorlunda redskap till sitt förfogande och drömmen om ett arbetsliv kan förverkligas för många.

7 kommentarer:

  1. Det finns många problem med nya sjukförsäkringslagen. Ett stort problem som jag personligen bittert fått erfara är det faktum att du inte kan kombinera deltidsstudier eller deltidsaktivitet på AF med sjukpenning på övrig tid. Detta gick med sjukersättning som jag tidigare hade, men ej med sjukpenning. Du måste alltså vara 100% friskförklarad oavsett reell arbetsförmåga för att kunna delta i AFs program. Däremot kan AF ta hänsyn och lägga upp en plan med lägre tempo, vilket Försäkringskassan nästan kräver. För tillbaka in i sjukförsäkringen om AF kan erbjuda något anpassat program, dit kan man knappast räkna med att få komma...

    Vad detta i praktiken innebär är att en sjuk människa som vill ha hjälp att komma tillbaka och som kanske skulle kunna uppnå en t ex 50% arbetsförmåga på sikt helt enkelt MÅSTE bli 100% friskförklarad för att få hjälp. Detta ser ju naturligtvis bra ut i alliansens statistik, men under tiden i AFs program utan reell arbetsförmåga med t ex arbetsträning tar den sjukes tillgängliga dagar i a-kassan slut.

    Till slut står personen 100% friskförklarad och utan a-kassa men kanske egentligen fortfarande lika arbetsoförmögen!

    Nej, BAKLÄXA och uppvaknande för framför allt KD som skall antas vara ett parti som bryr sig om den lilla människan är fortfarande vad som gäller!

    SvaraRadera
  2. Anonym15/5/10

    Vill du veta hur det ha gått för de utförsäkrad kan du lätt kolla sajten:

    http://resurs.ning.com/

    Där hittar du riktiga människor som försöka överleva trots de är sjuka eller skadad.

    SvaraRadera
  3. Anonym15/5/10

    Mycket vinklad verklighet du målar upp Det är fantastiska siffror, 7 av 10 får nu en chans?? Hör de utförsäkrad och arbetslös till dessa 7 av 10?? Är det detta som målas upp som chans? Sjuka och skadad som inte längre kvalificerar sig till sjukpeng enligt nya riktlinjer?
    Nej moderat styrd regeringen tycker att piskan är en bra method. Moderaterna letar inte på din eller min vilja att gör rätt för sig. Moderater har en väldig konstig syn på medborgarna i Sverige

    SvaraRadera
  4. Anonym16/5/10

    Facebook grupp "Det pågår en Tragedi idag"
    http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=102493966453686&ref=tsBeskrivning:
    Vi protesterar mot sjukförsäkringsreglerna och dagens omänskliga hetsjakt av sjuka!


    Det är oansvariga, ogenomtänkta samt omänskliga beslut som ligger till grund för denna protest. Vi kan väl inte ha en regering som skickar sjuka människor till arbetsförmedlingen eller tvingar dem bli hänvisade till socialen.

    Välfärden är den absolut viktigaste frågan i valet. Välfärden är en grundförutsättning för att vi ska våga utveckla oss som människor och våga ta steg i livet som annars inte skulle vara möjligt. Välfärden är den grundtrygghet vi har om vi skulle råka illa ut i livet och som gör att vi inte behöver bli ställda på bar backe om olyckan skulle vara framme. Arbete är också en viktig fråga, men utan vår grundtrygghet i botten så kommer vi inte att våga köpa det där huset eller ta det där lånet eftersom vi inte kommer att kunna betala det om vi skulle bli sjuka. Välfärden är alltså viktig för vår konsumtion, samhällsekonomi och för oss människor.

    Vi, våra barn och barnbarn kommer någon gång i livet att drabbas av det som pågår just nu om inget görs. Att tro att man ska få leva ett helt liv utan att någon gång i livet bli sjuk, drabbas av olycka eller tragedier är att hoppas på för mycket, för tyvärr sker något av detta varje dag och då vill i alla fall jag och säkert många andra att vårt skyddsnät fungerar och det oavsett vilket parti som håller i rodret - det är väl ändå inte för mycket begärt av våra politiker?

    Det måste bli en ny regering, annars vet jag inte hur det skall sluta för alla sjuka människor, vi måste göra allt vad vi kan för att stoppa detta.

    Denna protest kommer även att gälla de rödgröna om de skulle komma på tanken att föra samma politik mot de sjuka som alliansen gör idag.

    Vi protesterar mot sjukförsäkringsreglerna och dagens omänskliga hetsjakt av sjuk!

    20 000 medlemmar.

    SvaraRadera
  5. Marina16/5/10

    Nej de som jobbar med det upplever inte att det är några problem.
    Men den som lever i denna situation gör det.Finns många aspekter i detta, att man blir nedtryckt och påtvingad saker, att man rent som människa ska lyssna på andra , att de anser att man , fastnat, säger man att man mår dåligt över vissa saker ...ja då passar de på att säga...du är psykiskt sjuk...varför äter du inte piller?..sen sönder utreder man bara för en ny regering tillträtt, trots utredningar som redan har givit svaret på varför individer är hemma ochj sjuka...Ekonomisk trycker man ner folk och sätter dem i väldigt dåliga situationer..Man river ner liv...de som jobbar med JOBBAR just med detta och måste göra sina jobb, en frisk kan heller aldrig sätta sig in i dessa situationer, ha socialen i hasarna som synar allt du gör, om du så handlar på ica eller porrbutik KRÄNKANDE är vad det är. man tar även ifrån folk deras ägodelar, man kan heller inte ärva...PRATA med dem som just lever i detta istället.

    SvaraRadera
  6. Anonym19/5/10

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Anonym19/5/10

    Bäste Anefur, bänk 15.

    Du hart ocksa de som fått dispens för att slippa ALI'n pga sin sjukdom, en sk "förlängd sjukpeng i vissa fall".
    MEN om Du fått denna på på 50% och samtidigt arbetar till 50% förlorar Du rätten till sjukpeng om Du blir utökat sjuk på den tid Du arbetar.
    Detta gäller fortlöpande framåt tills Du har varit utan "förlängd sjukpeng i vissa fall i 87 dagar.
    Detta om något visar ju hur illa genomtänkt denna nya reform är.
    Syftet är kanske gott, men hanteringen under all kritik!

    Det glädjer mig dock att Du, till skillnad mot Axen, tar in även negativa kommentarer i Din blogg.

    SvaraRadera