tisdag 8 december 2009

Pålitliga sjukförsäkringar ett måste!

Idag har riksdagsgruppen ägnat lång tid åt att med Lars Gustafssons hjälp gå igenom alla delar av sjukförsäkringar och övergången från FK till AF. Låt mig säga att detta är ett område som är otroligt tekniskt med massor av detaljer och svårigheter.
MEN - vi kristdemokrater kommer inte att tillåta att människor hamnar utanför systemet och detta har vi sagt hela tiden. Inga svårt cancersjuka, inga som ligger inför döden, inga som håller på med rehabilitering och så vidare, ska lämnas efter. I media förs nu en kraftig debatt om vad som ska komma att hända vid årskiftet då de första ska förflyttas från FK till AF för att få hjälp med bedömning av arbetsförmåga, rehabilitering och nya arbeten etc. Glöm inte bort att denna debatt formas av flera saker, dels vill den rödgröna delen av svensk politik utnyttja de svårigheter som alltid finns vid stora övergångar men detta kan vi bortse från, det tillhör politiken! Det andra som är påtagligt och ska tas på allra största allvar är att vissa personer riskerade att hamna utanför systemet, riskerade att tvingas ut i en otrygg verklighet med oklara ersättningsnivåer. Det visade sig att cancersjuka och till och med döende skulle tvingas till AF. Detta var inte människovärdigt, det var skamligt, och därför har det nu vidtagits åtgärder i två steg för att säkerställa att de nu kända misstagen inte ska inträffa. Med fortsatt ödmjukhet vill jag säga att vi kristdemokrater följer utvecklingen mycket noga och alltid tar den enskildes parti när något går fel, vi är inte satta att försvara system.
Dock ska vi inte glömma bort huvudsyftet med reformen. Att människor som i socialdemokraternas värld per automatik blev förtidspensionerade med ringa ersättning och sedan "glömdes" bort, under Göran Perssons tid fick 140 personer förtidspension varje dag, året runt. Detta slöseri med människor vill vi ändra på, vi vill att alla som har arbetsförmåga ska få utnyttja den, vi vill erbjuda alla en rehabiliteringskedja som möjliggör för många att återgå till en arbetsgemenskap istället för sjukskrivningar och förtidspensioner. Denna grund är till hela sin karaktär kristdemokratisk och får inte skymmas av de initiala problem som varje stor förändring innebär. Jag vill att du som läser detta återkommer till mig om du upptäcker saker i denna fråga om verkar märklig eller rent av tokig, så ska jag ta reda på de fakta som behövs för att ge ett korrekt svar och vid behov driva på för en förändring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar