måndag 21 december 2009

Politik är inte alltid vacker!

Idag presenterade regeringen hur ersättningen blir i introduktionsprogrammet hos Arbetsförmedlingen för de som omförsäkras. För de allra flesta blir ersättningen högre - inte lägre! Så länge höll alltså oppositionens argument om att alla skulle få gå till socialen inför julen, ibland är politik inte vacker!
LO uttryckte i sin rapport Sjukas rätt till stöd, en idéskrift om morgondagens sjukförsäkring (2007):
”Begränsningen för perioden med sjukpenning kan lämpligen bestämmas till omkring 14 till 15 månader.”
Vi har gått deras förslag till mötes - men dubblat det till 30 månader! Ändå står LO bredvid (S) och kritiserar Alliansen, politik är inte alltid vacker!
(S) instämmer i att 32 000 förtidspensionärer med tidsbestämd sjukersättning ska omförsäkras 2010. Men man talar inte om det i debatten, politik är inte vacker!

Det finns anledning att kritisera myndigheter och departement för bristande underlag och framförhållning i omförsäkringsfrågan. Men kritiken får inte skymma reformens huvudsyfte:
Den som är sjuk ska ha sjukpenning.
Den som är utan arbete ska få hjälp av arbetsförmedlingen.
Den som helt eller delvis förlorat sin arbetsförmåga ska få förtidspension.
Ibland är politik klarsynt!
Alliansens förslag är att människor, alltför länge bortglömda i utanförskap, ska få möjlighet att pröva sin förmåga att arbeta och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Ingen ska lämnas efter! Ibland är politik nödvändig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar