måndag 8 mars 2010

Ett tredje kön?

Idag har jag fått resonera i Studio Ett om vänsterpartiets förslag att inrätta ett tredje kön vid sidan av kvinna och man. Förslaget bygger på att det finns personer som medicinskt inte kan definieras som man eller kvinna. Eller att personer upplever att de inte kan definiera sig som kvinna eller man.
Min uppfattning är att detta självklart kan vara väldigt jobbigt och svårt för individen och då behövs massor av stöd och kärlek. Utöver dessa personer kommer diskussionen in på transpersoner och könsbyte. Även det är svåra frågor för individen som måste behandlas med största respekt och försiktighet.
Att ingen ska diskrimineras på grund av sin sexuella identitet är lätt att instämma i, likaledes att ingen får förföljas på grund av sin sexuella läggning. Men det blir svårt och ovant att prata om ett tredje kön som inte är vare sig man eller kvinna. Det finns tydligen sådan lagstiftning i bland annat Thailand och Sydafrika och ytterligare några länder. Vad innebär det då? Det kunde kvinna från vänsterpartiet inte svara på som du kan höra i Studio Ett, http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2247017&BroadcastDate=&IsBlock=
För att på allvar kunna ta ställning till detta måste vi få betydligt mer kunskap och framförallt definiera vad som kan menas. Jag är i dagsläget tveksam till att lagstiftning och införande av ett tredje kön verkligen skulle vara till hjälp för de personer man vill hjälpa.
Dock är jag som vanligt ödmjuk när det handlar om personer och deras upplevelser. Har du funderingar om detta så delge dem gärna som kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar