onsdag 24 mars 2010

Mehmet Kaplan (MP) och röstning i kammaren!

När folkmordsfrågan var uppe för debatt i kammaren var det många som kvittat ut sig, möjligen för att slippa ta ställning alternativt inte behöva rösta mot sin övertygelse. Fyra ledamöter gick emot Alliansöverenskommelsen och fällde förslaget. Om detta kan man ha synpunkter, ska inte ingångna avtal hållas, i vilka frågor ska man kunna ha avvikande mening utan att föröda sitt övriga förtroendekapital. Allt detta måste vi hela tiden ha en pågående diskussion om och också visa respekt för varandras olika ståndpunkter.
Däremot blir det svårare att förstå och kanske också respektera det Mehmet Kaplan (MP) gjorde i samma debatt. Han argumenterade för ett nej till antagandet av folkmordet. Han gjorde det intellektuellt, problematiserade, vred och vände på argumenten, visade verkligen att en fråga kan vara svår att hantera. Så långt hedervärt och han avslutar sitt inlägg med ” Jag vill avsluta med att de diskussioner vi har haft och den balans som ändå finns i det vi har företagit oss i grunden handlar om något som vi kommer att ta beslut om efter debattens slut. Jag hoppas att det kan vara till godo för de minoriteter som lever i Turkiet och de strävanden mellan Turkiet och Armenien som sker i dag och att de människor, bland annat jag och många av er, som lever utanför Turkiet i dag kommer att kunna känna att den dåliga eftersmaken inte kommer att vara större än det egentliga skeendet.”
Problemet uppstår när Mehmet Kaplan väljer att lämna kammaren och inte deltar i omröstningen! Det är uppenbart att omröstningen slutat annorlunda om Mehmet Kaplan hade följt upp sitt anförande med att rösta enligt sitt samvete och sin åsikt.
Egendomligt, fegt eller bara ett resultat av den berömda partipiskan? Svårt att avgöra men det blir inte trovärdigt när ledamöter deltar i kammarens debatt men sedan kvittar ut sig och inte deltar i beslutet.
Det känns som man både ville äta kakan och ha den kvar vilket är omöjligt.
Att skriva om detta är egentligen inte ett sätt att anklaga någon utan snarare visa att på grund av detta beteende fattades kammarens beslut i realiteten av en vilde, en avhoppad moderat. Är det så vi vill ha det i Sveriges riksdag, är det värdigt?


Blogg listad på Bloggtoppen.se

Blogglista.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

http://nyligen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar