onsdag 10 februari 2010

Integrationsrapporten finns nu att ladda ner! (äntligen)

Idag presenteras Integrationsrapporten för allmänhet och media. Läs rapporten och gärna också debattartikeln i Sydsvenska

Dagbladet.http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article628091/Infor-obligatorisk-introduktionskurs-om-svenska-traditioner.html

http://www.kristdemokraterna.se/Rapporter/Integration10.aspx

Jag har rest landet runt sista månaderna för att presentera rapporten och ta emot synpunkter och invändningar. Sista provet var presentationen på kommun- och landstingsdagarna i Jönköping då 500 kristdemokrater lyssnade.

Varför lägger vi så mycket tid på Integrationsfrågan? Jo, därför att vi som parti får en mängd frågor inom detta område. Det finns få områden som är så omgärdade av skrönor, missuppfattningar och rena lögner. Målet är att kristdemokraterna ska vara det mest pålästa partiet när frågorna ställs. Rapporten bygger på offentliga fakta som samtliga anges i materialet. Av 50 sidor är 40 fakta och statistik. De övriga 10 sidorna är kristdemokraternas ställningstagande i olika integrationsfrågor.

För Kristdemokraterna är alla människor unika med samma absoluta och okränkbara värde. Denna människosyn begränsas inte till det egna landet eller de egna landsmännen, nej den är universell och omfattar alla människor överallt, hela tiden och är inte förhandlingsbar. Ytterligare en grundprincip är att vi har ett gemensamt ansvar för varandra. När någon lider och far illa så har vi andra ett ansvar att hjälpa till. Även detta tänkande är universellt och omfattar alla människor överallt.

Sverige ska vara öppet och välkomnande med stora förväntningar på dem som kommer till vårt land. Vi vet att det viktigaste när man kommer till Sverige är att få bli delaktig i studier, praktik eller arbete. Detta måste kombineras med ordentlig svenska för invandrare (SFI). Det som varit det stora misslyckandet är att tidigare regeringar inte insett människors behov av sociala relationer. Det räcker inte med SFI, bostad och försörjningsstöd, man måste också vara sedd och behövd och ingå i olika gemenskaper.

För att ge alla nyanlända flyktingar/invandrare en god start i det nya landet ska de mötas av en välkomnande och innehållsrik introduktion.

Introduktionen ska innehålla följande huvuddelar:

1. SFI (svenska för invandrare), som kan bedrivas av många utförare, både offentliga, privata och ideella, med ett välutvecklat nationellt regelverk i botten.

2. Praktik, studier och/eller arbete ska bedrivas jämsides med övrig introduktion. Det finns inget bättre sätt att komma in i ett nytt sammanhang än att få vara del av något riktigt och där någon förväntar sig att du ska bidra med din kunskap och erfarenhet.

3. En obligatorisk kurs: ”Välkommen till Sverige”
Demokrati – hur fungerar den?
Yttrandefrihet och religionsfrihet.
Sociala systemet – skyldigheter och rättigheter.
Viktiga händelser i Sveriges historia.
Fakta om landet Sverige, exempelvis hur vi bor, arbetar och studerar.
Viktiga lagar och förordningar.
Svenska högtider.
Svenska traditioner - varför och dess ursprung.

4. Introduktionens avslutning innehåller utdelning av intyg som visar att individen genomgått introduktionen.

Inom vissa traditioner har kvinnorna heltäckande klädsel av typ burka. I Sverige är det i princip fritt att bära vilka kläder man önskar inom anständighetens gräns. Dock ska man vara medveten om att all klädsel inte tillåts på alla arbetsplatser. Klädsel där även ansiktet är täckt innebär svårigheter i vissa situationer. Det finns vissa yrken där denna typ av klädsel inte kan fungera av rent praktiska skäl. Det är bland annat yrken med mycket människokontakt inom till exempel förskola, skola och äldreomsorg.

När rån utförs, bilar bränns, personer misshandlas eller dödas begås en brottslig handling, oavsett om skälen är heder, ekonomiska eller drogrelaterade. Då ska brottslingen gripas, dömas och straffas, oavsett medborgarskap, ursprung, kön, sexuell läggning, hårfärg eller vad annan skillnad som kan finnas. Lagen gäller lika för alla! Den som inte avser att anpassa sig till svensk lag ska heller inte få privilegiet att bo och vistas i Sverige. Den som vill ersätta svensk lag med andra, ibland religiösa, lagar kommer inte att kunna leva i Sverige utan får söka sig till länder där dessa lagar kan tänkas finnas. Att få komma till Sverige och starta sitt nya liv är en förmån.

I rapporten går vi igenom flera av de olika skrönor och myter som florerar. Bland annat att flyktingar som väntar på besked om uppehållstillstånd skulle få ”massor” av pengar. Sanningen är att de får 71 kronor om dagen som ska täcka samtliga utgifter. En annan skröna är att de ”skäggiga” ensamkommande barnen tar hit sina föräldrar och hela sin släkt så fort de fått uppehållstillstånd. Sanningen är att de ensamkommande barnen får uppehållstillstånd just på grund av att de är ensamma och inte har några kända föräldrar. Skulle föräldrarna återfinnas så är det mycket bra och självklart ska familjen återförenas. Men huvudregeln är att familjen återförenas i ursprungslandet, inte i Sverige.

Ja, detta var lite exempel på rapportens innehåll. Läs den gärna i sin helhet och återkom med dina synpunkter.

2 kommentarer:

  1. Spännande att läsa, saknar hemspråksundervisning vill ni slopa den eller ska den vara kvar? Sen funderar jag på synen på brotslingar. En etnisk svensk som begår brott visar även han en ovilja till anpassning.. Men han/hon ska återanpassas till samhället men inte flyktingen?
    Sen kan man väl hävda att den som bär traditonell klädnad som slöja eller liknade i skola faktiskt bidrar till att minska fördommar?

    mvh
    Ola

    SvaraRadera
  2. Hej Ola
    Rapporten innehåller inte allt utan är ett försök att närma sig integrationsfrågan på ett ödmjukt och faktabaserat sätt. Många av de saker du tar upp ska vi fortsätta att arbeta med och forma till praktisk politik. När det gälelr slöjor så är det för mig alldeles självklart att de ska bäras, både i skolan och på fritiden, om flickan/kvinnan känner det bekvämt och själv vill det. Jag tror också att hemspråksundervisning är ett bra sätt att stärka även svenskan. Men som sagt vi återkomemr med mer framöver.

    SvaraRadera