tisdag 23 februari 2010

Klar majoritet emot burkaförbud!

Enligt en undersökning av Sentio Research,
http://www.meint.se/client/228//Burka_sverige.pdf, så är en klar majoritet av svenskarna emot ett burkaförbud på offentlig plats, 51% säger nej, och 32% säger ja till burkaförbud. Det följer kristdemokraternas ställningstagande.

I Danmark säger 56% nej och 37% ja till burkaförbud. Norge särskiljer sig genom att 49% säger nej och 45% ja till burkaförbud.

Det finns också annat att läsa ut ur undersökningen för Sverige del. Fler äldre säger ja till burkaförbud än yngre. Fler män än kvinnor säger ja till burkaförbud. Fler med kortare utbildning säger ja till burkaförbud liksom de med lägre löner. Tittar man på bostadsort så är det betydligt fler som säger nej till burkaförbud bland dem som bor i Stockholm och i kommuner med mer än 50 000 invånare.
Över dessa siffror kan man fundera. En reflektion är att förmodligen bor det flest kvinnor med burka i de större kommunerna och där är viljan till förbud minst! Kan det bero på att man är mer van vid invandrare överlag? Att invandrare, andra språk och kläder, andra seder och bruk inte upplevs som vare sig ovanligt eller farligt?

Den kristdemokratiska synen är att inte lagstifta mot klädesplagg. Sverige ska vara ett öppet och generöst land med förväntningar på alla som lever här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar