onsdag 3 februari 2010

Nya sjukförsäkringarna kanske bättre än sitt rykte!

Nu börjar det komma lite fakta om hur den nya sjukförsäkringen fungerar i verkligheten och inte bara vilka farhågor man kunde ha.
SVT gick igenom tre av de fall som togs fram i höstas när sjukförsäkringen skulle ändras. Det var en kassörska och två cancersjuka kvinnor. Reportagen då präglades av deras äkta oro för hur livet skulle bli framöver. Skulle de bli utförsäkrade, skulle de få lägre ersättningen ellre rent av tvingas sluta jobba för att söka andra arbeten? Deras oro var äkta och full försåelig ur ett mänskligt perspektiv, däremot kan man starkt ifrågasätta oppositionens val att upphöja deras farhågor till sanning och därmed spä på deras oro, det är inte mänskligt!
Hur blev det då? Jo, kassörskan har fortsatt precis som tidigare, arbeta halvtid och vara sjukskriven halvtid. Likadant för de cancersjuka. Och de uttrycker att de fått gott stöd, uppmuntran och rehabilteringshjälp från arbetsförmedlingen. Så långt alldeles utmärkt. Men det går inte att utifrån dessa enskilda fall slå sig till ro och tro att alla individer därmed kommer att behandlas helt rätt. Så länge vi har med människor och bedömningar att göra kan misstag ske, det viktiga är att de upptäcks och åtgärdas.
Nu väntar vi alla med oerhörd spänning på att oppositionen ska träda ut på scenen och erkänna att det ser bättre ut än de påstod att det skulle. Att Mona, Peter och Lars visar lite ödmjukhet både inför de tre kvinnorna och själva reformen. Men det är nog väl naivt tänkt från mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar