tisdag 10 augusti 2010

Varför upplevs valfrihet som farligt?

Efter att under några dagar följt media kan jag konstatera att det är oerhört farligt med valfrihet. Det finns skribenter från både vänster och liberalt håll som inte nog kan förfasa sig över föräldrars rätt och möjlighet att själva bestämma hur de vill att de och deras barn ska ha det.
Ibland talar man i klartext om att det är bättre för barnen att från tidig ålder vara på dagis för där får man en pedagogisk situation. (varför vänta till 1-1,5 år vore det inte ännu bättre att börja redan från början?) Ibland används argumentet att det är farligt för invandrarbarn att inte vara på dagis för då lär de sig inte svenska, utan en tanke på att dagisverkligheten för många invandrarbarn är att nästan ingen talar svenska. (vilket i sig är ett problem som måste åtgärdas)
Den stora boven, allt det hemska, kommer från vårdnadsbidraget. Alltså att föräldrar under en kort period får maximalt 3 000:-/mån om de själva är hemma med barnen. (under förutsättning att kommunen tillåter det)
Kan man tänka sig att det för vissa barn (och föräldrar) kan vara både nyttigt och roligt att få umgås och lära känna varandra under längre tid än föräldraförsäkringen? Vårdnadsbidraget kan användas fram till dess att barnet är 3 år vilket innebär att de flesta barn anländer till förskolan senast vid tre års ålder. För mig verkar det fullt troligt att de även då kommer att få all den pedagogik de behöver för sitt framtida liv. Dessutom har de ju fått en annan erfarenhet med sig efter att ha varit tillsammans med sina föräldrar en längre tid.
Rimligen är det så att föräldrarna vet bättre än både politiker och pedagoger vad som är bäst för just dem. Det råder ingen tvekan om att kristdemokraterna behövs både i Sverige och i Alliansen för att kämpa för föräldrars både myndighet och valfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar