fredag 6 augusti 2010

Våldet möts i yttersta vänstern och yttersta högern!

Häromdagen blev tre KDU:are angripna och hotade av flera svartklädda personer i Lund. De upplevde det så hotfullt att de tillkallade polis och fick eskort från platsen till sin bil. Händelsen har rapporterats i ett flertal media. KDU:arnas uppfattning efter vad de fick höra som tillmälen är att det denna gång handlade om personer från vänsterkanten. Men egentligen är det ointressant om våldet kommer från vänster eller höger, även om media ofta har en inställning att det värsta våldet kommer från höger och att vänstervåldet är lite mer aktivism än våld!
Min uppfattning är att denna typ av våldshandlingar som försöker omöjliggöra det demokratiska arbetet eller skrämma människor till tystnad i vårt demokratiska rum ska fördömas och motarbetas, alltid, överallt och oavsett personernas ideologiska hemvist.
En inte helt oväntat reaktion på händelsen blev att Sverigedemokraterna gick ut och var "upprörda" över att detta fick medial uppmärksamhet vilket de menar att övergrepp mot dem inte får. Det är inte ofta jag kan hålla med SD men denna gång har de en poäng. Alla ska ha rätten att framföra sitt budskap i det offentliga och demokratiska samhället, så länge man följer Sveriges lagar. Jag personligen har alltid stått upp för allas rätt att uttrycka sina åsikter men också förbehållit mig rätten att argumentera emot. Det är genom denna tydliga dialog som demokratin växer och människor kan skapa egna uppfattningar om vad de tycker och anser.
Men visst är det symptomatiskt att våldet, viljan att förbjuda och hindra ökar ju längre ut på de ideologiska kanterna man kommer. Det är väl så att ju mindre sakargument desto mer våld och förbud.
Nu är det vi i de etablerade partierna som tillsammans med media måste orka stå upp för demokratin. Alltid försvara allas rätt att uttrycka positioner och åsikter. Alltid ta avstånd från våld oavsett mot vilka detta våld riktar sig.
Många tror att årets valrörelse kommer att bli smutsig låt oss därför hjälpas åt att göra den "ren", saklig, spänstig i debatten, klargöra och synliggöra våra olika ideologier så väljarna får en vettig möjlighet att göra sina val den 19 september.

1 kommentar:

  1. Mattias J Fröding6/8/10

    Jag håller med, bortsett från att de s.k. högerextremisterna verkligen skulle vara höger. Ex. nationalsocialismen är ingen högerideologi.

    SvaraRadera