måndag 2 november 2009

Trista och fasansfulla nyheter idag

Har just läst igenom ett antal tidningar och insett att en av dagens stora nyheter är att ultraljudsundersökningar foster ibland visar alldeles fel. Detta leder till att fullt friska och efterlängtade foster aborteras. Vilken fruktansvärd känsla, vilken ångest som måste uppstår hos föräldrar som på grund av sjukvårdens misstag inte får föda sitt barn. Jag är övertygad om att alla och envar kan sätta sig in i denna känsla.
Sedan slår det mig en annan tanke, det sker nära 40 000 aborter i Sverige varje år. Många av dessa foster är fullt friska men inte efterlängtade. Ibland är det svårt att vara människa! Hur ska man tackla alla livets skiftande situationer? Vem är det som ska sätta gränserna och etiketterna? När blir saker fruktansvärda och när blir de enbart en vardagshändelse?
Jag tillhör de som tycker att nuvarande abortlag är rimlig, men det gör inte det etiska dilemmat med aborter mindre. Det finns nog ingen som egentligen vill att det ska genomföras aborter, nästan alla håller med om att det bästa är om ingen blir ofrivilligt gravid. Men vi är inte fullkomliga, misstag sker. Men jag anser att samhället, du och jag, måste bli tydligare med att undervisa och informera varandra om varje individs ansvar att inte bli gravid om man inte är beredd att ta det fulla ansvaret. Att använda kondom är en mycket billig och effektiv åtgärd både för att inte bli gravid och samtidigt ett starkt skydd mot olika sjukdomar. Det är inte konservativt och korkat att tala om var och ens eget ansvar, det är inte ålderdomligt att använda kondom vid samlag. Nej, det är både coolt och klokt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar