måndag 30 november 2009

Religionsfrihet - ett problem?

Jag blir ledsen när jag läser om folkomröstningen i Schweiz. En majoritet vill förbjuda att det byggs minareter utanför moskéerna. Vad blir nästa sak att folkomrösta om? Att det inte ska få finnas moskéer, eller varför inte synagogor eller någon speciell frikyrkas lokaler. Nej, det handlar inte om minareter, det handlar om det onda och fula trynet intolerans och rädsla. I hela Europa dyker denna typ av fenomen upp, de liknar i allt väsentligt argumentationen som ledde till försöket att utplåna ett helt folk, judarna och andra världskriget. Nu kommer jag säkert att bli ifrågasatt av en mängd upprörda människor som inte alls är rasister eller främlingsfientliga eller emot att människor försöker skapa sig ett bättre liv - MEN! Det är detta MEN som är det farligaste av allt. MEN:et är lurigt. för man kan ha sagt nästan vad som helst innan och sedan kommer det -MEN. Ibland handlar det om att inte är jag emot invandrare MEN de tar ju ändå våra jobb (alternativt kvinnor, utbildningar etc.) Eller andra varianten, jag har inget emot invandrare MEN det är ju hemskt att de kommer hit och lever på bidrag! Inte sällan kan dessa MEN-argument komma från samma person med kort mellanrum.
Nu är det dags för oss alla att på allvar fundera på hur starkt vårt engagemang är för tryckfrihet, religionsfrihet och hur stort vårt hjärta är för människor som söker sig en ny framtid hos oss i Europa. Det finns de som påstår att anständighetens fernissa är oroväckande tunn, låt oss visa att det är fel.

1 kommentar:

  1. Anonym2/12/09

    Jag tror det är viktigt, och naturligt, att förvänta sig religionsfrihet även i Mellanöstern och muslimska länder. Så länge det inte fungerar kan man gott ifrågasätta om det ska byggas moskéer och böneminareter över hela Europa. Det finns en anledning till att Turkiet (eller Bosnien) inte kan bli medlemmar i EU - deras muslimska kultur krockar med de kristna värden som präglar resten av Europa.

    SvaraRadera